İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü imam hatibe dönüştürdüğü okulların öğretmenlerini de okullarından ediyor.
Milli Eğitim’deki skandal Eğitim İş 1 No’lu Şube Sekreteri Maksut Balmuk’un açıklamasıyla ortaya çıktı. Binlerce genel lise ve ortaokulun imam hatibe dönüştürüldüğüne dikkat çeken Balmuk, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün uygulaması ile artık dönüştürülen okullardaki öğretmenlerinde okullarından edildiğini ifade etti.
Güngören Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu 2014-2015 Eğitim Öğretim yılı sonunda yani 2014 Haziran ayında İmam Hatip Ortaokuluna dönüştürüldüğünü belirten Balmuk, “Bu süreçte İstanbul Milli Eğitimin yapması gereken aynı binada görev yapan öğretmenleri tek norm kadroda birleştirmek ve aktarımını yapmak. Bu yapılmadı İmam Hatip için ayrı norm kadro tanımlandı. Yani ayrı ve yeni bir okul açıldı gibi gösterildi kağıt üzerinde.” ifadelerini kullandı.
Balmuk bunun ne anlama geldiğini ise şöyle açıkladı:
“Ortaokulda ders sayısı azaldıkça norm sayısı düşecek öğretmenler norm kadro fazlası olacak,İmam Hatip Ortaokulunda norm sayısı artacak ve yeni öğretmen ihtiyacı doğacak.
Oysa ki öğretmen aktarımı gerçekleştirmiş olsa idi mevcut öğretmenler artan kadroları dolduracaklardı.
Bu uygulama yıllardır var olan bir uygulama. Yani yıllardır dönüşümlerde aktarım yapılarak öğretmenler mağdur edilmemekteydiler.
MEM’in yaptığı bu uygulama örneğin; Ortaokul’da bir Sosyal Bilgiler Öğretmeni norm fazlası olurken aynı binada eğitim veren İmam Hatip Ortaokuluna Şubat ayında ilk atama öğretmen gelmiştir. Bu uygulama yanlıştır. Öğretmenleri okulundan etmeye ve mağdur etmeye yöneliktir.”
Maksut Balmut’un “İstanbul MEM Öğretmenleri Okulundan Edecek” başlıklı açıklaması şöyle:
“İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü yine yanlış yapıyor. Yıllardır okullarda dönüşüm uygulanmaktadır. Örneğin Genel Lise Meslek Lisesine, Ortaokul İmam Hatip Ortaokuluna gibi binlerce dönüşüm gerçekleşti. Dönüşüm gerçekleştiğinde o okulun öğretmenleri mağdur edilmez dönüşen okullara aktarılırdı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu kez öyle yapmıyor.
Aşağıda örneğinde de görüldüğü gibi Güngören Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu 2014-2015 Eğitim Öğretim yılı sonunda yani 2014 Haziran ayında İmam Hatip Ortaokuluna dönüştürülmüştür.
Dönüşümle beraber okula 2015-2016 Eğitim Öğretim yılında Ortaokul öğrencisi alınmamış, İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi alınmıştır.
Dolayısı ile gelecek yıllarda okulda Ortaokul öğrencisi kalmayacak tüm öğrenciler İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi olacak.
2015-2016 Eğitim öğretim yılı boyunca Ortaokul Öğretmenleri tüm öğrencilerin dersine girerek eğitim öğretime devam ettiler.
Bu süreçte İstanbul Milli Eğitimin yapması gereken aynı binada görev yapan öğretmenleri tek norm kadroda birleştirmek ve aktarımını yapmak.
Bu yapılmadı İmam Hatip için ayrı norm kadro tanımlandı. Yani ayrı ve yeni bir okul açıldı gibi gösterildi kağıt üzerinde.
Oysa ki okul eskiden beri var olan okul, bina öyle…
Bunun anlamı şudur:
Ortaokulda ders sayısı azaldıkça norm sayısı düşecek öğretmenler norm kadro fazlası olacak, İmam Hatip Ortaokulunda norm sayısı artacak ve yeni öğretmen ihtiyacı doğacak.
Oysa ki öğretmen aktarımı gerçekleştirmiş olsa idi mevcut öğretmenler artan kadroları dolduracaklardı.
Bu uygulama yıllardır var olan bir uygulama. Yani yıllardır dönüşümlerde aktarım yapılarak öğretmenler mağdur edilmemekteydiler.
MEM’in yaptığı bu uygulama örneğin; Ortaokul’da bir Sosyal Bilgiler Öğretmeni norm fazlası olurken aynı binada eğitim veren İmam Hatip Ortaokuluna Şubat ayında ilk atama öğretmen gelmiştir.
Bu uygulama yanlıştır. Öğretmenleri okulundan etmeye ve mağdur etmeye yöneliktir.
Konu ile ilgili Eğitim İş Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube tarafından İstanbul Valiliğine yapılan başvuruya verilen cevaptan da görülmektedir ki Milli Eğitim öğretmenleri mağdur etmeye devam edecektir.
Yazının son cümlesinde yer alan ve topu valiliğe atan cümle tamamen oyalamaya yöneliktir. Herkes çok iyi bilmektedir ki valilik makamına onay İl Milli Eğitim Müdürlüğünce gönderilir ve izahat yapılarak gerekli onay alınır. Yoksa valilik durup dururken böyle bir onay istemez, hatta bilgi sahibi bile değildir.
Bu uygulama sadece bahsedilen okul için geçerli değildir. Örneğin aynı ilçede bulunan Gaziler Ortaokulunda da aynı durum vardır. Yani uygulama genel bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelecek yıl Gaziler Ortaokulunda 3 anasınıfı öğretmeni fazlaya çıkarken aynı okulda İmam Hatip Ortaokulu kısmına 3 yeni öğretmen atanırsa şaşmamak gerekir.
Bu durumda bu öğretmenlerin kendi okullarında devam etmeleri için tek yol kalmaktadır o da aynı binadaki Ortaokuldan İmam Hatip ortaokuluna tayin istemek. Yani Milli Eğitim literatüre yeni bir kavram sokmaktadır: Kendi okuluna tayin iste ve puanın yeterse atan…
Milli Eğitim bu uygulama ile;
Okulu İmam Hatip yaptım vatandaşı okuldan ettim, imam hatipe mecbur kıldım bu da yetmedi öğretmeni de yerinden edeceğim ve okulu istediğim gibi dizayn edeceğim anlayışını sergilemektedir.
Burada haksızlık var, hukuksuzluk var, hukuk tanımama var, keyfiyet var ve ben yaptım olduculuk var…
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünü tekrar uyarıyoruz; norm kadroların güncellenmekte olduğu bu dönemde bu hatadan dönmeleri gerektiğini, babalarının çiftliği değil devlet kurumunu yönettiklerini, bırakın kişileri öğretmenler arasında bile ayrım yapacak kadar basit hesaplar içerisinde olmamaları gerektiğini hatırlamalarını istiyoruz.
Meclis bir yandan 6701 sayılı "Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanununu çıkarıp her türlü ayrımcılığa karşı savaş açacağını söylerken diğer taraftan kamu kurumlarının ayrımcılık yapması kabul edilemez
Maksut Balmuk
Eğitim İş İstanbul 1 Nolu Şube Sekreteri”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder